FILMEZZUNK.HU
A valaha volt 20 legjobb krimi film az IMDB szerint

A valaha volt 20 legjobb krimi film az IMDB szerint

48932

A legjobb krimi filmek

Kutyaszorítóban? Közönséges bűnözők? A bárányok hallgatnak? Esetleg a Martin Scorsese által rendezett A tégla? Vajon melyek a legjobb krimi filmek? Alábbi cikkünkben bemutatjuk röviden azt a 20 krimi filmet, amit a világ legnagyobb filmes adatbázisa, az IMDB a legjobbaknak tart.

20. A nagy balhé (1973)

Johnny Hooker (Robert Redford) és bandája járókelők trükkös kifosztásából él. Egyszer azonban rossz áldozatot választanak, Doyle Lonnegan (Robert Shaw) nagyágyú egyik futárját nyúlják le. A bosszú nem marad el, Johnnynak menekülnie kell. Eljut Henry Gondorffhoz (Paul Newman), akit megpróbál rávenni, hogy egy nagy balhéval kopasszák meg tejesen Lonnegant. A helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy Johhnyt egy korrupt rendőr is szeretné elkapni.

A nagy balhé (The Sting, 1973)

19. Taxisofőr (1976)

A vietnami élményei miatt alvászavarban szenvedő New York-i taxisofőr éjszakai szolgálatra kéri magát. Travis Bickle szembesül a metropolis fertőjével (utcai erőszak, bűnözés, prostitúció), s úgy határoz, valamit tennie kell. Előbb a szabadidejében (kampánymunka közben) megismert politikust hibáztatja s akarja lelőni, majd mikor ez nem sikerül, személyes bosszúhadjáratában megszabadítja Irist, a tizenéves kurvát a stricijétől s egynéhány rossz embertől.

Taxisofőr (Taxi Driver, 1976)

18. A sebhelyesarcú (1983)

Tony Montana (Al Pacino) Kubából érkezik az Egyesült Államokba, de eszében sincs tisztességes életet élni, sőt, kifejezetten az alvilágban szeretne karriert csinálni. Ezért elszegődik Miami legnagyobb drogbárójához, Frank Lopezhez. A gátlástalan és tanulékony Tony hamar és ügyesen lépked felfele a ranglétrán, kitartóan és hűen követi a maffiózót, de korántsem azért, mert felnézne rá vagy tisztelné, hanem azért, mert mindent magának akar, ami Lopezé: pénzt, drogokat, nőket és hatalmat.

A sebhelyesarcú (Scarface, 1983)

17. Kutyaszorítóban (1992)

Öt, egymás számára korábban teljesen ismeretlen embert válogatnak össze egy tökéletesen megtervezett bűntény elvégzésére. Egyikük sem ismeri a többiek valódi nevét, ezért színeken szólítják egymást. A rablás után azonban a rendőrség mégis feltűnően gyorsan a nyomukra bukkan. Nagyon valószínű, hogy ötük közül valaki a spicli szerepét játszotta. Minél előbb ki kéne deríteni, vajon melyikük…

Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs, 1993)

16. Blöff (2000)

A sok szálon futó történetben szerepet kap egy hatalmas 84 karátos gyémánt, egy kutya, egy illegális bokszmeccseket szervező kegyetlen maffiózó, két pitiáner ügyintéző, egy keménykezű roma bokszoló egy lakókocsi-parkból, vagyis a londoni alvilág számtalan rosszarcú és/vagy szerencsétlen figurája. A különböző történetek végül a gyémánt utáni véget nem érő hajszában futnak össze, a kevésbé szerencséseknek azonban az életükért kell menekülniük.

Blöff /Snatch, 2000/

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·