FILMEZZUNK.HU
A valaha volt 20 legjobb történelmi film az IMDB szerint

A valaha volt 20 legjobb történelmi film az IMDB szerint

42832

15. Szent Johanna – Jeanne d’Arc (1928)

Az irodalomban is szép pályát befutott témának több filmfeldolgozása van. A mindmáig legjelentősebb dán rendezőnek tartott Dreyer nagyrészt premier plánokból álló művét azonban már 1958-ban Brüsszelben klasszikussá avatták a kritikusok: 78 szavazattal a “minden idők 12 legjobb filmje” között a negyedik helyre került. A forgatókönyv az utolsó nap drámai fordulatokban bővelkedő eseményeit idézi, hiteles vallomások alapján. Az eretnekként máglyahalálra ítélt törékeny lány élethalálharca a görög tragédiák szigorú egyszerűségével jelenik meg a páratlanul szuggesztív képkompozíciókon.

A valaha volt 20 legjobb történelmi film az IMDB szerint

14. Elfújta a szél (1939)

Az amerikai polgárháború idején játszódó történet főhőse egy georgiai ültetvényes gyönyörű lánya, Scarlett O’Hara (Vivien Leigh). A tüzes és makacs teremtés hiába szerelmes a szomszéd birtokos legidősebb fiába, Ashley-be (Leslie Howard), a fiatalember mégsem őt, hanem unokatestvérét választja. Házasság és pusztulás, születés és halál kíséri végig Scarlett életét, melyben egy különös férfi, Rhett Butler (Clark Gable) válik főszereplővé.

Elfújta a szél (Gone With the Wind, 1939)

13. Ben Hur (1959)

A jeruzsálemi Judah Ben Hur herceg anyját és nővérét börtönbe zárják, őt elhurcolják rabszolgának. Később családja keresésére indul. Messalla, aki lecsukatta őket, azt állítja, meghaltak. Egy kocsiversenyben veszít, és haldokolva megvallja, hogy a két nő él.

Ben Hur (Ben-Hur, 1959)

12. Aki szelet vet (1960)

1925-ben Hillsboro bíróságán csap össze a teremtés dogmája a darwini tanokkal. A törvény tiltja Charles Darwin evolúciós elméletének nyilvános tanítását, ezért perbe fogják a helyi biológiatanítót, Bertram T. Catest. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a bigott Brown tiszteletes lánya, Rachel és Bert szeretik egymást, és együtt képzelik el az életüket. A siker érdekében a vád felkéri a “Hit Védelmezőjét”, a Szent Biblia szakértőjét Matthew Bradyt, hogy tapossa el a darwinizmust. Ám egy “cinikus” riporter, E. K. Hornbeck megtalálja Henry Drummondot, a legjobb védőügyvédet, akit csak lehet. A több okból is “forró” tárgyalóteremben csap össze a két egykori barát és a két eszme. Győztes nincs, hiszen – mint bebizonyosodik – jól megfér egymás mellett a két tan. Vesztes csak egy van: a bigottság.

A valaha volt 20 legjobb történelmi film az IMDB szerint

11. Andrej Rubljov (1966)

Andrej Rubljov 1400 körül Teofan ikonfestő tanítványa lesz. A festészet mindkettőjük számára vallásos meggyőződésük kifejező eszköze. A fejedelmek azonban, akik az értékes ikonokat csupán hatalmuk jelképének tartják, egymással versenyeznek a műkincsek felhalmozásában. Kitör a háború az ellenséges fejedelmek között, amelynek során Andrej kényszerből agyonüt egy erőszakoskodót. Ez olyan eszmei válságot vált ki benne, hogy abbahagyja a festést. Csak egy harangöntő alkotó munkájának láttán tudja művészi válságát leküzdeni.

A valaha volt 20 legjobb történelmi film az IMDB szerint

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·