FILMEZZUNK.HU
TOP 10 dráma a 1990-es évekből

A 10 legjobb dráma a 1990-es évekből, amiket mindenképpen látnod kell

4973

6: Halálsoron

A halálsoron tartják fogva azokat az embereket, akiket elítéltek és halálbüntetést fognak rajtuk végrehajtani. Frank Darabont filmje egy őr, Paul Edgecomb szemszögéből mutatja be az ott zajló mindennapi életet, amit a reménytelenség ural a kivégzés pillanatáig. Egy nap Paul felfedezi egyik rabjának különleges képességét, amely gyökeresen megváltoztatja az ottani életet és Paul viszonyát a rabokhoz. A Halálsoron a halálbüntetés témájára szívfacsaró dráma képében adott reakció, játékideje során az élet mellett számos érv sorakozik fel közvetve, a nézőt azonban nem  észérvekkel, hanem saját érzelmein keresztül próbálja meggyőzni.

Halálsoron (The Green Mile, 1999)

5: Nincs bocsánat

Bill Munney visszavonulása után éli életét, míg barátja, Ned Logan – és az általa ismertetett, pénzjutalmat ígérő gyilkosság – hatására úgy dönt: visszatér egy utolsó küldetésre. A kikopott vadnyugati hősök egy fiatal társukkal indulnak útnak, de a visszatérés nem terveik szerint alakul, ugyanis a farkastörvények változatlanok, azonban ők maguk nincsenek kellő formában a küldetés teljesítéséhez. Clint Eastwood westernje nem misztifikálja túl a műfajt, sőt a főhősök sorsát nézve leszámol azzal és alkotja meg a valódi westernhős esszenciáját: vakmerőség, otthontalanság, kegyetlenség és alkoholizmus.

Nincs bocsánat 1992

 4: A remény rabjai

Andrew Dufresne bankárt felesége és szeretője meggyilkolásával vádolják és annak ellenére, hogy a vádlott ártatlannak vallja magát, lecsukják. A bankár története során megismerkedhetünk a börtönélet mindennapi környezetével és veszélyeivel, amit a „főhős” hosszútávon csak a saját maga által táplált reménnyel, szakmájából adódó képességeivel, valamint barátja, Red segítségével tud átvészelni. A Remény rabjai egyszerűnek tűnő történetének kivitelezésében rejlik a kulcs, ugyanis egyszerre képes kritikát megfogalmazni a börtönök és a jogrendszer működéséről, a rabok újraintegrálásáról, valamint a halálbüntetés kérdéskörében is és teszi ezt úgy, hogy utóbbi közvetlenül nem is jelenik meg a filmben.

A remény rabjai (The Shawshank Redemption, 1994)

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · ·