FILMEZZUNK.HU
A legjobb amerikai focis filmek

20 amerikai focis film, hogy akkor se unatkozz, ha épp nincs NFL meccs

66319

6. A megállíthatatlan (The Express, 2008)

Az 1950-es években nem sok lehetőség adódott egy fekete bőrű fiatalember számára a kitörésre. Ernest “Ernie” Davis (Rob Brown) az amerikai futballban próbált érvényesülni. A Syracusai Egyetem csapatában játszott, és országos hírnévre tett szert, amikor a csapatával 1959-61 között kétszer is diadalmaskodott. A futóteljesítménye láttán 1959-ben egy sportújságíró ragasztotta rá az Elmira Express nevet. Davis ikon lett a feketék körében, és hozzájárult a polgárjogi mozgalom erősödéséhez. Bár 1963-ban leukémiában meghalt, személye örökre megváltoztatta az amerikai sportot és kultúrát.

A megállíthatatlan (The Express, 2008)

7. Út a csúcsra (The Program, 1993)

Sam Winters (James Caan) a kemény és rátermett futballedző két szezont a lelátókon töltött, mivel nem kapott munkát egyetlen csapatnál sem. Amikor rábízták a keleti parton lévő egyetem fiataljainak edzését, mindössze annyi utasítás kapott, hogy meg kell nyerniük a bajnokságot, segítséget még ennyit sem. Vajon sikerül-e a nagy terv?

Út a csúcsra (The Program, 1993)

8. Csapatjáték (When the Game Stands Tall, 2014)

A film Bob Ladouceurnak (James Caviezel), a legendás futballedzőnek a története, aki a De La Salle Gimnázium csapatát, a Spartans-t a teljes ismeretlenségből emelte magasba, miután egymást követően 151 mérkőzést is meg tudott nyerni velük. Ezzel rekordot döntött az amerikai sport történelmében.

Csapatjáték (When the Game Stands Tall, 2014)

9. Újoncok napja (Draft Day, 2014)

Sonny Weawer (Kevin Costner) futball menedzsernek az NFL Draft, azaz az Amerikai Futballszövetség “sorozónapján” lehetősége nyílik rá, hogy megmentse a Cleveland csapatát, de ehhez egy igazi tehetséget kell leszerződtetnie. Gyors döntést kell hoznia, hogy mit hajlandó feláldozni a tökéletesség keresésében, s közben teljesen elmosódik a határ a személyes és szakmai élete között ezen a napon, amely több száz fiatalember életét változtatja meg, kiknek a legfőbb álmuk, hogy az NFL-ben játszhassanak.

Újoncok napja (Draft Day, 2014)

10. Sérülés (Concussion, 2015)

Dr. Bennet Omalu (Will Smith) törvényszéki patológus egy visszavonult híres amerikai focista boncolása után elvégzett vizsgálatok során megdöbbentő agyi elváltozásokat észlel. Vajon a sport során szerzett számos ütközés károsítja az agyat? A nagy hatalmú NFL vezetők ezt természetesen tagadják így az orvosnak meg kell küzdenie felfedezésének elfogadásáért.

Sérülés 2015 kritika

Tudtad, hogy…?

Az amerikai focis filmek listáján egyedüliként nem a football pozitív oldalát mutatja be a Sérülés. Eredetileg Ridley Scott rendezte volna a filmet az Exodus: Istenek és királyok (2014) munkálatai után, azonban végül Peter Landesman-ra esett a választás. Will Smith és Adewale Akinnuoye-Agbaje szintén együtt játszik az Öngyilkos osztag (2016) című képregény feldolgozásban.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·