FILMEZZUNK.HU
A legjobb amerikai focis filmek

20 amerikai focis film, hogy akkor se unatkozz, ha épp nincs NFL meccs

66323

11. Legyőzhetetlen (Invincible, 2006)

Vince Papale (Mark Wahlberg) gyerekkora óta rajong az amerikai fociért. Arról álmodott, hogy egyszer a legjobbakkal küzdhet majd a pályán. Vince azonban nem lett profi sportoló, soha nem játszott focicsapatban. Helyettesítő tanárként, részidős pultosként keresi a kenyerét. A szerencse váratlanul rámosolyog: a Philadelphia Eagles edzője nyílt válogatást hirdet. Vince is jelentkezik, és ő döbben meg a legjobban, amikor kiderül, hogy igazi őstehetség a fociban! Harminc évesen, amikor mások már a visszavonulást fontolgatják, ő végre lehetőséget kap, hogy valóra váltsa az álmát.

Legyőzhetetlen 2006

12. Minden héten háború (Any Given Sunday, 1999)

Tony D’Amato (Al Pacino) a Miami Sharks focicsapat idősödő edzője korábban mindig győzelemre vezette a csapatot, de most háromszor egymás után veszítették el a bajnokságot, és a csapat népszerűsége is mélyponton van. A csapat fiatal társtulajdonosa,  Christina Pagniacci (Cameron Diaz) apjától örökölte a csapatot, és szeretné, ha az sikeressé válna. Cap Rooney (Dennis Quaid), a Sharks egyik leghíresebb játékosa, öregedésével azonban a Sharks együtt csúszik lefelé, így amikor sérülése miatt  Willie Beamen (Jamie Foxx), a fiatal hátvéd lép pályára, mindenkit ámulatba ejt. D’Amatonak egyszerre több emberrel kell megküzdeni az igazáért.

Minden héten háború (Any Given Sunday, 1999)

Tudtad, hogy…?

Mint a Warner Bros. kedvence, Clint Eastwood volt az első választás D’Amato szerepére, de ő inkább rendezni szerette volna a filmet. Végül egyik sem jött össze. Al Pacino végső nagy beszéde egy valódi NFL edző, Marty Schottenheimer egy beszédén alapul. Jamie Foxx szerepét majdnem a komikus Chris Tucker játszotta.

13. Prérifarkas blues (Varsity Blues, 1999)

Bud Kilmer már időtlen idők óta vezetőedző a texasi kiváros iskolai amerikai futball klubjánál, a West Canaan-i Prérikutyáknál, akikkel már huszonkét területi bajnoki diadalt söpörhetett be. Az ellentmondást nem tűrő kényúrként viselkedő edzőt – amíg csak jönnek az áhított győzelmek – szinte istenként tisztelik a helyiek, ám a soron következő bajnoki címmel komoly gond van. A csapat sztárjátékosa lesérült, így a Prérikutyákat át kell szervezni, mégpedig a tartalékirányító Jonathon Moxon vezetése alatt. Neki pedig nem kenyere a talpnyalás, állandóan lázad a teljhatalom ellen, és a sporthoz való hozzállása is hagy kívánnivalót maga után. Az összeütközés elkerülhetetlen.

Prérifarkas blues (Varsity Blues, 1999)

Tudtad, hogy…?

James Van Der Beek a filmben nyújtott alakításáért megkapta az MTV Movie Award legjobb feltörekvő színésznek járó díját.

14. Csontdaráló (The Longest Yard, 2005)

Paul Crewe (Adam Sandler) hajdanán ünnepelt sportoló volt, mára azonban már a feledésbe merült. Paul egy iszogatással eltöltött este után úgy dönt, hogy volán mögé ül. Vesztére tette, ugyanis a kopók lefülelik, és hűvösre teszik egy időre. Paul furcsa módon az ország egyik legjobban őrzött börtönébe kerül, talán nem véletlenül. A fegyencek között egy régi ismerősre lel, egykori edzője (Burt Reynolds) is itt tölti életfogytig tartó büntetését. A börtönigazgató arra bíztatja a rabokat, hogy kezdjenek el sportolni. A börtöncsapat csakhamar felfejlődik, és kihívhatják a börtönőrök csapatát. A két csapat tagjai gyűlölik egymást, a pályán pedig egyikük sem ismer kíméletet.

Csontdaráló (The Longest Yard, 2005)

Tudtad, hogy…?

Tim Herlihy, Adam Sandler kedvelt forgatókönyvírója több változtatást is eszközölt a szövegkönyvön, de a stáblistán nem tüntették fel a nevét. Brian Bosworth karakterének a meze a 44-es számú volt. Érdekesség, hogy a színész az egyetemen szintén 44-es számú mezt viselt. Az eredeti tervek szerint Snoop Dogg is szerepelt volna a filmben, így ő is elmondhatta volna magáról, hogy részese az amerikai focis filmek táborának.

15. A szív bajnokai (The Blind Side, 2009)

Michael Oher (Quinton Aaron) az egyik legnagyobb amerikaifutball-játékos, de a sikerekhez göröngyös út vezetett. Michael lézengő kamaszként egy nap találkozik Leigh Anne-nel (Sandra Bullock), mely meghatározó mozzanatnak bizonyul mindkettejük életében: Anne és férje magához veszi a fiatal fekete fiút. Michael, a hatalmas termetű fiatal srác, aki mindemellett nagyon jámbor és zárkózott, sok fejtörést okoz új családjának, hogy megtalálják a hozzá vezető utat.

A szív bajnokai 2009

Tudtad, hogy…?

Sandra Bullock A szív bajnokai című filmben nyújtott alakításáért Oscar-t nyert és érdekesség, hogy ugyan azon a hétvégén amikor Oscar-t nyert elnyerte az Arany Málna díjat is az Ő a megoldás filmben nyújtott alakításért a legrosszabb színésznő és legrosszabb filmes páros kategóriában. Sandra Bullock háromszor utasította vissza Leigh Anne Tuohy szerepét, mert fenntartásai voltak azzal kapcsolatban, hogy egy nagyon vallásos nőt kell játszania. Végül elvállalta a szerepet, ám pár hét forgatás után ki akart szállni. A rendező viszont annyira akarta a filmet, hogy maradásra bírta, így természetesen helye van az amerikai focis filmek toplistáján.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·