FILMEZZUNK.HU
TOP 30: A legjobb filmek 1980 és 1995 között

TOP 30: A legjobb filmek 1980 és 1995 között

51208

10. Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Két idősödő, szabadszájú gengszter Vincent és Jules épp főnöküknek szereznek vissza egy aktatáskát. A bokszoló, Butch a hírhedt maffiafőnök, Marsellus Wallace átvágását tervezi. Egy piti rablópáros egy étterem kirablására készül. És a szálak összefutnak…

Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

9. Esőember (Rain Man, 1988)

Charlie Babbit (Tom Cruise) az elkényeztetett  és önző szépfiú csalódottan veszi tudomásul, hogy apai öröksége mindössze néhány rózsabokor és egy öreg autó. Ám a végrendeletből az is kiderül, hogy a hagyaték hárommillió dollárnyi részét bátyja, Raymond (Dustin Hoffman) kapta, aki egy intézetben él, mert Savant-szindrómás autista. Charlie azt tervezi, hogy Raymond gyámja lesz, így hozzáférhetne a milliókhoz is. De Raymondról gondoskodni nem egyszerű, csak sportalsót hajlandó viselni, minden nap meg kell néznie a tévévetélkedőt,  fél a repüléstől és 23:00-kor mindig le kell feküdnie. Közös útjuk során Charlie sokat tanul bátyjától, és  lassanként megszereti különc szokásait. Egy idő után már jobban vágyik az ő társaságára, mint a milliókra.

Esőember (Rain Man, 1988)

8. Nagymenők (GoodFellas, 1990)

Henry (Ray Liotta) gyerekként csodálta a fényűző és irigyelt életet élő Jimmyt (Robert De Niro), aki természetesen nem tisztességes módon szerezte a pénzt. A kamasz fiút hamar beszippantja a gengszterek és maffiózók világa, és elkezdi kitaposni magának az ösvényt. Ebben jó társra lel a szintén kölyök Tommy DeVitoban (Joe Pesci), akivel karöltve gyorsan és alaposan tanulnak bele a szakmába, hogy ők is kaphassak egy darabot a csillogásból.

Nagymenők (GoodFellas, 1990)

7. Rocky 3-4-5 (1982-1985-1990)

Rocky Balboa lecsúszott philadelphiai bokszoló, akit egykor ugyan nagy ígéretnek tartottak, de akiről mostanra már edzője, Mickey is lemondott. De minden megváltozik, köszönhetően az ünnepelt bokszsztárnak, a verhetetlen Apollo Creed-nek. Apollo a Függetlenség napjának alkalmából rendezett gálán egy ismeretlen bokszolóval szeretne kiállni – a sztár menedzsere szerint jó reklám, ha a nagy Apollo lehetőséget ad a senkiknek is – még akkor is, ha néhány játékos menet után kíméletlenül a padlóra küldi ellenfelét. A kiszemelt partner Rocky, aki tudja, hogy ez élete első és minden bizonnyal utolsó lehetősége arra, hogy kitörjön a nyomorból és az ismeretlenségből. Kíméletlen edzésbe kezd, hogy megmutassa a világnak, mire képes valójában…

Rocky (1976)

6. Schindler listája (Schindler’s List, 1993)

Oskar Schindler (Liam Neeson) a második világháború során a németek által megszállt Lengyelországba kerül, ahol jó kapcsolatai és ügyeskedése révén megszerez egy gyárat. Zsidó származású könyvelője tanácsára kezd el zsidókat alkalmazni az üzemben, amely kiváló üzleti húzásnak tűnik, ám egy sokkal fontosabb oka is van: az alkalmazásába álló családokat így meg tudja menteni a deportálástól és a biztos haláltól. Az igaz történeten alapuló film egy megható történet arról, hogy egy ember is meg tudja változtatni a történelem menetét, ha képes az önfeláldozásra.

Schindler listája (Schindler's List, 1993)

Oldalak: 1 2 3 4 5 6


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·