FILMEZZUNK.HU
10 film a csodálatos Meryl Streep pályafutásából, amit mindenképpen látnod kell

10 film a csodálatos Meryl Streep pályafutásából, amit mindenképpen látnod kell

12286

6. Sophie választása (Sophie’s Choice, 1982)

Nem sokkal a II. világháború után ismerkedik meg a délvidéki amerikai író, Stingo Brooklyban két lengyel bevándorolttal, Sophieval és Nathannal. Sophie túlélte az auschwitzi borzalmakat, de két gyermekét elvesztette. Kedvese, Nathan lelki beteg. Sophie sem képes elmondani a teljes igazságot családjáról és Auschwitzról: szülei valójában nem antifasiszta ellenállók voltak, hanem inkább a nácik szálláscsinálói, ő pedig Rudolf Höss táborparancsnok titkárnőjeként követett el minden szégyellnivalót, hogy gyermekeit megmenthesse, de ez még így sem sikerült. A bűntudat akadályozza abban, hogy megbirkózzék a múlt emlékeivel. Stingo mindent megtesz, hogy megértse Sophie-t és Nathant, de öngyilkosságukat nem tudja megakadályozni.

Sophie választása (Sophie's Choice, 1982)

Ezúttal egy nem könnyed filmben kellett alkotnia az elképesztő Merylnek. Kevin Kline mellett nem csak próbálkozott, hanem minden egyes jelenetében olyan szinten oda tette magát, hogy egy újabb Oscar és Golden Globe-díjjal jutalmazták az Istentől kapott tehetségét.

5. A szív hídjai (The Bridges Of Madison County, 1995)

Robert Kincaid a National Geographic fotósa. Megbizatása az iowai Madison Countryba szólítja, ahol hidakról kell fotókat készítenie. Az eldugott vidéken eltéved, s egy magányos tanyán kér eligazítást. Francesca Johnson, az olasz származású családanya otthon van. Férje és gyermekei pár napra elutaztak. Szabadnak érzi magát, s meglepő élmény számára az idegen férfi megjelenése. Két nap az élet. Egy férfi és egy nő, aki már lemondott az ujjongó érzelmekről, egymásra talál.

A szív hídjai (The Bridges Of Madison County, 1995)

Clint Eastwood szokatlan szerepben volt látható Meryl Streep mellett ebben a romantikus drámában. Mind a westernfilmek legendája, mind a filmtörténelem koronázatlan királynője zseniálisan hozza a rájuk megírt karaktereket. Meryl Streep állítólag megközelítőleg 9 kg plusz súlyt szedett fel, hogy eljátszhassa a középkorú háziasszonyt. Díjazták is a két legrangosabb díj nominálásával.

4. A szarvasvadász (The Deer Hunter, 1978)

Nick (Christopher Walken), Mike (Robert De Niro) és Steven (John Savage) a Vietnám háborúba indul. Bevonulásuk előtt Steven még megnősül, és az esküvő lezárásaként még egyszer elmennek vadászni a hegyekbe. Michael, Nick és Steven fogságba esnek, és különféle kínzásoknak vetik alá őket a vietkongok. Kimenekítik őket a fogságból, de csak Mike tud mentálisan felépülni, a többiek a szörnyűségek foglyai maradnak.

A szarvasvadász (The Deer Hunter, 1978)

Talán mondhatni, hogy ez a produkció indította el szülinapos színésznőnket hosszú-hosszú, még mindig tartó, hihetetlen sikeres filmes útján. Pályafutása második alkotása volt, de máris Oscar-díjra jelölték. Bár ő nem nyerte meg, de maga A szarvasvadász című produkció öt szobrocskát is nyert, köztük a legjobb filmnek járót.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·