FILMEZZUNK.HU
Minden idők legjobb filmjei

Minden idők 20 legjobb filmje a hollywoodi színészek szerint

83162

5. Ne bántsátok a feketerigót! (To Kill a Mockingbird, 1962)

AZ 1930-as évek déli államaiban dúl a fajgyűlölet. Amikor egy kisvárosban megerőszakolnak egy fehér nőt, mindenki szentül hiszi, hogy az elkövető csakis fekete lehetett. A megtermett Tim Robinsonra rá is húzzák a vizes lepedőt, aki hiába bizonygatja ártatlnaságát, látszólag esélye sincs, hogy elkerülje a halálos ítéletet. A köztiszeletben álló ügyvéd, Atticus Finch hisz a férfi ártatlanságában, és elvállalja védelmét, még annak tudatában is, hogy döntése egész életére kihatással lesz.

Ne bántsátok a feketerigót! (To Kill a Mockingbird, 1962)

4. Cinema Paradiso (Nuovo cinema Paradiso, 1989)

A kis Salvatore (Salvatore Cascio) még csak gyerek, amikor elveszíti édesapját a háborúban. Ettől kezdve élete nagy részét egy kis moziban, a Cinema Paradisoban tölti. Az ifjú Salvatore (Marco Leonardi) már otthonosan mozog a vetítőteremben és a gépházban egyaránt, élete meghatározó élmenyeit is itt éli át. A folyamatosan itt kotnyeleskedő fiú szoros barátságot köt a mozi különös, de életvidám, középkorú gépészével, Alfredóval (Philippe Noiret ). Alfredo mindenféle tanáccsal látja el a fiút a szerelemről és az élet nagy dolgairól. Solvatore a Cinema Paradiso tanoncaként dolgozik, mígnem egy szomorú napon a mozi tragikus körülmények között leég.

Cinema Paradiso (Nuovo cinema Paradiso, 1989)

3. Egy hatás alatt álló nő (A Woman Under the Influence, 1974)

Nick munkája mellett elhanyagolja családját. Feleségével eltervezik, hogy a gyerekeket a nagyszülőkre bízzák, hogy végre kettesben töltsenek egy estét. Az ominózus napon, azonban Nicknek bent kell maradnia az üzemnél, emiatt Maria feldühödik. Az elkeseredett asszony a városban bolyongva megismerkedik egy férfivel, akivel megcsalja férjét. Másnap Nick kérdőre vonja nejét, majd a veszekedés Maria idegösszeomlásával ér véget. Nick a kórházban türelmesen ápolja feleségét.

Egy hatás alatt álló nő (A Woman Under the Influence, 1974)

2. Keresztapa (The Godfather, 1972)

Az egyik legnagyobb hatású maffiafilm az amerikai alvilág aranykorába kalauzol el minket, ahol Don Vito Corleone, egy bevándotló olasz család feje higgadt és keménykezű üzletemberként irányítja a rokoni szálakból szőtt maffiagépezet piszkos ügyleteit. Csak egy dologgal kapcsolatban marad tartózkodó: nem akar beszállni a drogbizniszbe. Az alvilág viszont nem csak a Corleone-családból áll: az ellentétes érdekek azonban nem csak Don Vitóra, hanem a család összes tagjára halálos veszélyt jelentenek. Vajon át tudja venni a családfő helyét fiatal és tapasztalatlan fia, Michael?

A keresztapa (1972)

1. Aranyoskám (Tootsie, 1982)

Michael Dorsey nehéz természetű színész, akivel senki nem akar együtt dolgozni egész New Yorkban. Úgy dönt, hogy ha ő nem tud munkát találni, akkor valaki mássá kell válnia. Női ruhát húz, és Dorothy Michaels néven színésznői karrierbe kezd egy szappanoperában. Ebből azonban számos gond adódik, többek között az, hogy beleszeret gyönyörű kolléganőjébe.

Aranyoskám (Tootsie, 1982)

30 év elteltével így néz ki a Nicsak, ki beszél imádnivaló kislánya! Te felismernéd az utcán?

Melyik filmnek a helyezésével nem értetek egyet? Vagy melyik filmet hiányoljátok nagyon a listáról? Válaszaitokat írjátok meg nekünk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben.

(Forrás: mafab)

Mentés

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·