FILMEZZUNK.HU

A tragikus igaz történet, amely inspirálta a tragédiába torkolló ‘A holló’ című filmet

737

A tragikus igaz történet, amely inspirálta a tragédiába torkolló ‘A holló’ című filmet

Alex Proyas 1994-es kult filmje, A holló sikerét sajnálatos módon beárnyékolta a főszereplő, Brandon Lee halála, aki alig néhány nappal a forgatás befejezése, és csak hetekkel a tervezett esküvője előtt a munkálatok közben vesztette életét. Sokan azonban nem tudják, hogy James O’Barr a film alapjául szolgáló képregényét is szörnyű tragédiák inspirálták.

Brandon Lee életének is egy kellékfegyver vetett véget - 28 év után most szólalt meg erről először egykori szerelme

Brandon Lee életének egy kellékfegyver vetett véget, nem sokkal a tervezett esküvője előtt

1981-ban az akkor 21 éves James O’Barr a tengerészgyalogságnak szánt harci kézikönyvek illusztrálásával foglalkozott, és ekkoriban fogant be meg először A holló ötlete. O’Barr úgy gondolta, hogy a képregény megírására és megrajzolására fordított kreatív energiái segítenének abban, hogy feldolgozza menyasszonyának tragikus halálát, akit egy részeg sofőr gázolt el.

“Mindent utat bejártam, a kábítószerektől az állandó bulizásig, hogy a lehető leghosszabb időre lezsibbasszam magam. Időbe telt, mire beláttam, hogy egy zsákutca, és úgy gondoltam, hogy ha tollat ragadnék, talán ki tudnám írni magamból a dühömet”

– vallotta be 1994-ben a The Baltimore Sunnak adott interjújában. Ekkor állt neki A holló megírásának, mely bár a képregényrajongók körében szép sikert aratott, de az 1994-es filmadaptáció hozta meg a szerző számára a megérdemelt áttörést. Azonban nem ez az egyetlen tragédia, mely inspirációul szolgált a történet megírásához. O’Barr elmondása szerint nagy hatással volt rá egy eset, mely során egy pár mindkét tagját megölték egy mindössze 30 dolláros eljegyzési gyűrű miatt.

“Ez adta meg az egész fókuszát, az ötlet, hogy létezik olyan erős szerelem, ami meghaladja a halált, illetve ellenáll neki, az ötlet, hogy a lélek nem nyugodhat addig, ameddig a dolgok a helyükre nem kerülnek”

– írta a The Crow: The Movie című könyvben. Bár A holló több folytatást is megért (és folyamatosan a levegőben van egy esetleges remake lehetősége), ezek a közelébe sem tudtak érni az eredeti filmnek, melynek minden tekintetben ott a helye a filmtörténet kultikus darabjai között.

Most lenne 83 éves Bruce Lee – Íme 12 megdöbbentő tény a legendás színészről

(Via mafab.hu)


Article Tags: · ·