FILMEZZUNK.HU
Ezt eddig nem tudtuk: Bud Spencer innen kapta eredetileg a Piedone nevet

Ezt eddig nem tudtuk: Bud Spencer innen kapta eredetileg a Piedone nevet

3454

Ezt eddig nem tudtuk: Bud Spencer innen kapta eredetileg a Piedone nevet

A Piedone névről világszerte mindenkinek Bud Spencer jut azonnal az eszébe, noha ennek a névnek az eredeti tulajdonosa egészen más valaki volt, tudhatjuk meg ezt az érdekes információt Király Levente könyvéből, a Verhetetlen párosból.

Érdekességek a Piedone című filmekről

„»Az olasz Piedone«. Így hívták az AS Róma történelmének egyik legnagyobb futballcsatárát.”

– irányítja a figyelmet a világhírű sorozatot rendező Steno (eredeti nevén Stefano Vanzina – a szerk.) fia, Enrico Vanzina a Mendoza tartományból származó argentin játékosra, Pedro Manfredinire.

“Ő volt Olaszország első Piedonéja, jóval azelőtt, hogy Bud Spencer főszereplésével filmre vitték a Piedone, a zsarut.”

Manfredini valójában az olaszok fia volt, „Piedone” legendája pedig véletlenül született. A Momento Sera című újság fotósa, Pietro Brunetti egy széles látószögű fényképezőgéppel örökítette meg, amikor a futballista a fiumicinói repülőtéren leszállt a gépről, és hatalmas lába a földet érinti. Az akkori krónikás megjegyzi: „Itt van Piedone”. És a név innentől örökre fennmarad. A valóságban azonban Manfredininek csak 42-es lába volt, de ez nem számított. A ’62-63-as bajnokságban 19 góllal gólkirályi címet nyert, ’64-ben pedig az Olasz Kupagyőzelmet elérő focista Olaszország főszereplője lett. Róma annyira elbűvölte, hogy soha nem tért vissza Argentínába. „Piedone” azok között maradt, akik őt a legjobban szerették. Egy interjúban így nyilatkozott:

„A rajongók számára Piedone lettem, és végül én is megszerettem ezt a nevet.”

A 164 mérkőzésből 104 gólt (77-et a Serie A-ban) szerző játékos 2019-ben, nyolcvanhárom éves korában távozott az élők sorából. Bud Spencer legismertebb szóló alkotása kétségkívül a Piedone sorozat, annak is az első része, a Piedone, a zsaru volt.

Így néz ki napjainkban az a szőke bombázó, aki Bud Spencer és Terence Hill életére tört a Nincs kettő négy nélkül című filmben

(Via Verhetetlen páros)


Article Tags: · ·