Jeff Bridges 10 legjobb filmje, amit kár lenne kihagyni

Jeff Bridges 10 legjobb filmje, amit kár lenne kihagyni

1804

Jeff Bridges legjobb filmjei

Jeff Bridges karakteres, karakán megjelenésű férfi, ösztönös, többrétű tehetség, akit olyan legendás filmalkotásokból ismerhetünk, mint a Nagy Lebowski, a Halászkirály legendája vagy a Félszemű. Az Őrült szív c. filmben nyújtott kiemelkedő alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták 2010-ben. Jeff ma ünnepli születésének a 68. évfordulóját, melynek alkalmából egy csokorba szedtük a 10 kedvenc alkotásunkat tőle. Toplistánk kizárólag saját véleményen alapszik!

10. Csillagember (1984)

Egy békés szándékú földönkívüli hajótöröttként csöppen az emberek közé, amikor űrhajóját Wisconsin felett lelövik. A Csillagember Jenny Haydennél, a férjét gyászoló, magába zárkózott fiatalasszonynál keres menedéket. A halott férj testét magára öltve a Csillagembernek sikerül meggyőznie Jenny-t, hogy segítsen eljutnia Arizonába, három napja van ugyanis már csak hátra, ha nem tud kapcsolatba lépni az anyaűrhajóval. A magányos asszony és az idegen bolygó szülötte útnak indul, hogy versenyt futva az idővel célhoz érjenek. Ám a kormány már mozgósította az ügynökeit, hogy élve vagy halva, de fogják el az idegent…

Csillagember (1984)

Tudtad, hogy…?

… Tom Cruise is esélyes volt a főszerepre, de a “Legenda” (1985) forgatásai miatt nem ért rá?

9. Vasember (2008)

Tony Stark, a milliárdos feltaláló legújabb szuperfegyverének bemutatásakor fogsága esik Afganisztánban. Elrablói arra kényszerítik, hogy építsen meg egy pusztító rakétát, ám ő ehelyett egy péncélöltözetet készít, melyet magára öltve sikerül megszöknie. Amikor hazatérte után felismeri, hogy üzlettársa piszkos üzelmeket folytat, elkészíti a Vasember-páncélt, azonban szuperhősként meg kell birkóznia a ráruházott felelősséggel is.

Vasember (2008)

Tudtad, hogy…?

… A vasember forgatókönyve még nem volt kész a forgatás kezdetekor, ezért a film számos improvizatív jelenetet tartalmaz?

8. Amerikai szív (1992)

Jack Kelsont, miután kiengedik a börtönből, úgy dönt, hogy megváltozik és normális életet fog élni fiával, Nickkel, aki anyja halála miatt hozzá kerül. Bérel egy kis lakást és munkát vállal, miközben folyamatosan próbál közelebb kerülni fiához, kisebb nagyobb sikerrel. Közös életüket azonban folyamatosan próbára teszi Jack egy régi barátja, aki megpróbálja visszacsábítani őt az korábbi életéhez.

Amerikai szív (1992)

Tudtad, hogy…?

… Jeff Bridges ezt a filmet tartja kedvencének sajátjai közül?

7. Talajfogás (2006)

A Talajfogás című film főhőse a tornászlány Haley Graham, aki mindenféle szabály ellen lázad. Egy szabályszegés miatt szörnyű büntetést kap: beíratják az ország legszigorúbb tornászakadémiájába. Ahol lassan Haley kénytelen megtanulni, hogy a szabályokra bizony szükség van.

Talajfogás (Stick It, 2006)

Tudtad, hogy…?

… 2008-ban olimpiai aranyérmet nyerő Nastia Liukin is feltűnik a filmben egy rövid cameo erejéig?

6. Őrült szív (2009)

Bad Blake, a hajdan népszerű countryénekes önpusztító életet él. A lecsúszott férfi állandóan piál és dohányzik, az orvosa szerint nem sok ideje van hátra, ha így folytatja. A magánélete is széthullott, több felesége is elhagyta, a felnőtt fiát pedig gyerekkora óta nem látta. Fellépésre is már csak a barátja kocsmájában van lehetősége. Itt találkozik az újságírónővel, Jeannel, aki interjút szeretne vele készíteni. Kapcsolatuk hamarosan túlnő az interjún, a nagy korkülönbség ellenére szerelem szövődik közöttük. A nő Blake-hez költözik a kisfiával. Vajon Blake-nek sikerül egyenesbe hoznia félresiklott életét?

Őrült szív (2009)

Tudtad, hogy…?

… Jeff Bridges Oscar-díjat kapott az alakításáért, de nem szánt kiemelt helyet a szobornak, sőt, állítólag azt sem tudja, hol van?

5. A préri urai (2016)

Texasban olykor elmosódik a határ a becsületes emberek és a törvényen kívüliek között. Toby, az elvált apa jobb életet szeretne a fiának, az indulatos Tanner viszont most szabadult a börtönből. A két testvér összefog, hogy megmentsék a családi gazdaságot, amire egy lejáró követelés miatt a bank rá akarja tenni a kezét. Toby és Tanner sajátos és veszélyes módját választják a pénzszerzésnek, rablásokból akarják megszerezni a hiányzó pénzt. Hamarosan nyomukba ered egy könyörtelen Texas Ranger.

A préri urai (2016)

Tudtad, hogy…?

… bár a filmben Chris Pine alakítja Ben Foster öccsét, a valóságban ő az idősebb két hónappal?

4. Vágta (2003)

Az élet lóverseny. E film három főszereplőjének biztosan az: számukra a lovi kárpótlás mindenért, amit elvesztettek, és jutalom mindazért, amit sosem nyertek meg. Egy karrierje mélypontjára kerülő zsokét, egy szörnyű tragédiákból kilábaló milliomost és egy öregedő cowboyt egymás mellé sodor a véletlen: egy a versenyzéshez túl alacsony ló körül találkoznak, és egy elvarázsolt pillanat megérteti velük, hogy ez a ló megváltoztathatja az életüket. Mert különleges. A különleges ló és a különleges emberek találkozásából aztán olyan fantasztikus események következnek, amelyek nem csak a lóversenyre járók számára válnak emlékezetessé…

Vágta (Seabiscuit, 2003)

Tudtad, hogy…?

… az Universal Pictures stúdió 120. forgalmazott filmje?

3. A nagy Lebowski (1998)

Jeff Lebowski cimboráihoz hasonlóan békésen lopja a napot, iszogatja kedvenc italát, és törzshelyének kedvenc tekepályáján döntögeti a rekordokat. Azonban idilli élete gyökeresen megváltozik, miután két gengszter egy félreértés kapcsán betör a lakásába, és összepiszkítja dédelgetett perzsaszőnyegét. Jeff ekkor felkeresi névrokonát, az igazi Lebowskit, hogy tisztázza magát és kártérítést kérjen, ám az öreg milliomos üzletet ajánl neki: szerezze vissza “elrabolt” feleségét.

Tudtad, hogy…?

… a főszereplő Töki ruháinak többsége Jeff Bridges sajátja, beleértve a papucsát is?

2. A félszemű (2010)

Mattie Rosst (Hailee Steinfeld) a bosszú hajtja, hogy megtalálja és megölje Tom Chaneyt. A férfi ugyanis hidegvérrel és gyáván ölte meg apját, és ez nem hagyja nyugodni a lányt, aki az iszákos és mogorva Rooster Cogburn (Jeff Bridges) békebíró segítségét kéri. A férfi minden tiltakozása ellenére belekeveredik a lány bosszúhadjáratába, és még az ellenséges indiánok földjére is behatolnak, hogy elkapják a férfit a texasi ranger előtt. Az utazás és az összezártság nem csak a lánynak, a kiábrándult férfinek is olyan tanulságokkal szolgál, amik megváltoztatják az életét.

A félszemű (2010)

Tudtad, hogy…?

… Jeff Bridges első instrukciója, amit a rendezőktől kapott, az volt, hogy felejtse el a John Wayne-féle előzményt?

1. A halászkirály legendája (1991)

A Halászkirály legendája című filmdrámában egy rádiós műsorvezető csupán heccből, a női nem kiirtására szólítja fel egyik betelefonálóját. Ám valaki, aki hallgatja a műsort, komolyan veszi a kijelentést és gyilkos ámokfutásba kezd, a műsorvezetőt pedig kirúgják állásából. A férfi az alkoholba menekül és az öngyilkosság gondolata is foglalkoztatja. Nehezen dolgozza fel egyrészt a véletlen kijelentésből fakadó tett következményét, másrészt a szakmai sikertelenséget. Egy napon rablótámadás éri és egy hajléktalan férfi siet segítségére, aki középkori lovagnak képzeli magát.

Halászkirály legendája (The Fisher King, 1991)

Tudtad, hogy…?

… Bruce Willis is részt vett a meghallgatáson?

17 film, amitől garantáltan eldobod az agyad

(Történetek és érdekességek forrása)

//spencer//


Article Tags: · · · · · · · · · · ·

Írj hozzászólást!

Az email címet nem tesszük közzé.

Filmezzünk!

Filmezzünk!

Nox App Player Download