FILMEZZUNK.HU
A legjobb filozofikus filmek

Minden idők 18 legjobb filozofikus filmje

52855

10. K-Pax – A belső bolygó (K-Pax, 2001)

Prot (Kevin Spacey) egy ártalmatlan figura, akit valahogy elkapnak a rendőrök, ugyanis több rablótámadásnál is ott lábatlankodik. Prot a rendőrségen fura megjegyzéseket tesz, például, hogy ezen a bolygón nagyon erős a fény. A K-PAX-en, szülőbolygóján nagyobb a homály. Így kerül a képbe egy helyi kórház pszichiátere, Dr. Mark Powell (Jeff Bridges). Prot az ő gondozásába kerül. Powell egy sokat látott, tapasztalt orvos, aki megpróbál a dolgok végére járni. A férfi azt állítja, hogy tényfeltáró küldetésen van a Földön, és még a nyár vége előtt hazatér. Powell viszont sokkal földhözragadtabb magyarázatot keres Prot furcsa viselkedésére.

K-Pax - A belső bolygó (K-Pax, 2001)

Tudtad, hogy…?

Az eredeti tervek szerint Prot szerepét Will Smith játszotta volna, Powell doktort pedig Kevin Spacey. Miután Smith kilépett a filmből Spacey úgy döntött, inkább Prot szerepét szeretné eljátszani.

9. Holt költők társasága (Dead Poets Society, 1989)

A Welton Akadémia tanára egészen rendhagyó módszerekkel kezdi meg a tanítást 1959-ben a konzervatív iskolában. Diákjait arra ösztönzi, hogy ne könyvből akarják megtanulni az életet. A felismerés minden diákban változást idéz elő, mely végül lázadáshoz vezet.

Holt költők társasága (Dead Poets Society, 1989)

Tudtad, hogy…?

Robin Williams egyszer azt nyilatkozta, hogy az általa megszemélyesített tanár, John Keating pont olyan volt, amilyenre mindig is vágyott.

8. Fekete hattyú (Black Swan, 2010)

Nina (Natalie Portman), a visszafogott, ám anyja zsarnoksága alatt sínylődő balett-táncos megkapja a Hattyúk tava címszerepét, ám a hozzá tökéletesen igazodó fehér hattyú mellett a feketét is el kéne táncolnia. A társulat vezetője, Leroy (Vincent Cassel) és egy újonnan érkezett táncos, Lily (Mila Kunis) próbál neki segíteni, hogy feloldódjon, de Nina mindenben csak veszélyt és ellenséget lát. Ahogy közeledik a premier, úgy lesz egyre feszültebb a légkör, és már Nina sem tudja eldönteni, hogy miben higgyen.

Natalie Portman - Fekete hattyú /Black Swan, 2010/

Tudtad, hogy…?

Mila Kunis Natalie Portman javaslatára került a filmbe. A rendező Darren Aronofsky Skype-on beszélt a színésznővel, majd nekiadta a szerepet. Kunisnak nem is volt hivatalos meghallgatása.

7. Multik haza! (I Heart Huckabees, 2004)

Bernard és Vivian egy magándetektív-páros, akiket Albert, az érzékeny költõ bérelt fel, hogy nyomozzanak három véletlen egybeesés jelentése után, ami talán az élet értelmének a kulcsa. Az ügynek egyre több érintettje van. A szenvedélyes tűzoltó, Tom, a dörzsölt értékesítési vezetõ, Brad, vagy az önértékelési zavarokkal küzdõ modell, Dawn. A vidám esetet tovább bonyolítja, hogy egy fura francia nõ lépre csalja Albertet és Tomot.

Multik haza! (I Heart Huckabees, 2004)

Tudtad, hogy…?

David O. Russell egy személyben rendezője, producere és írója a filmnek. A filmnek három különböző angol címe is elterjedt: I ♥ Huckabees, I Heart Huckabees és I Love Huckabees.

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·