FILMEZZUNK.HU
A legjobb filozofikus filmek

Minden idők 18 legjobb filozofikus filmje

52856

3. Esőember (Rain Man, 1988)

Charlie Babbit (Tom Cruise) az elkényeztetett  és önző szépfiú csalódottan veszi tudomásul, hogy apai öröksége mindössze néhány rózsabokor és egy öreg autó. Ám a végrendeletből az is kiderül, hogy a hagyaték hárommillió dollárnyi részét bátyja, Raymond (Dustin Hoffman) kapta, aki egy intézetben él, mert Savant-szindrómás autista. Charlie azt tervezi, hogy Raymond gyámja lesz, így hozzáférhetne a milliókhoz is. De Raymondról gondoskodni nem egyszerű, csak sportalsót hajlandó viselni, minden nap meg kell néznie a tévévetélkedőt,  fél a repüléstől és 23:00- kor mindig le kell feküdnie. Közös útjuk során Charlie sokat tanul bátyjától, és  lassanként megszereti különc szokásait. Egy idő után már jobban vágyik az ő társaságára, mint a milliókra.

Esőember (Rain Man, 1988)

Tudtad, hogy…?

Dustin Hoffman a forgatás előtt egy évet töltött autista emberekkel és családjaikkal. Színészi karrierje kezdete előtt egy pszichiátriai intézetben dolgozott, ezen tapasztalatait is fel tudta használni a filmhez.

2. Csillagok között (Interstellar, 2014)

A Föld órája a végéhez közeledik, az emberiség lassan feléli minden tartalékát. A civilizációnak fel kell készülnie a pusztulásra. Azonban nem mindenki hajlandó belenyugodni a helyzetbe. Egy csapat felfedező (Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Wes Bentley) elindul minden idők legkockázatosabb útjára, hogy elérve a galaxis határát ráleljenek a válaszra: lehet jövője az emberiségnek a csillagok között?

Csillagok között 2014

Tudtad, hogy…?

Mivel a 169 perces alkotás elkészítése összességében nagyjából 165 millió dollárba került, így eme filozofikus film minden perce körülbelül 976.331 dollárt ér. A filmben öt Oscar-díjas színész is játszik: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine, Ellen Burstyn és Matt Damon. Christopher Nolan előző filmjében, A sötét lovag: Felemelkedésben szintén öt Oscar-díjas színészt láthattunk. Christopher Nolan elmondása szerint a filmet A Sierra Madre kincse (1948), a Tükör (1975) és Az igazak (1983) című alkotások inspirálták.

1. Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Jean-Dominique Bauby (Mathieu Amalric) csupán negyvenhárom éves, amikor agyvérzést kap, és kómába esik. Húsz nappal később a férfi magához tér, ám szinte teljesen lebénult, csupán a bal szemét képes mozgatni. Egy speciális eszközt fejlesztenek ki számára, így Jean-Do újra képes felvenni a kapcsolatot a világgal. A tragikus állapota ellenére sikerült megőriznie szellemi frissességét, humorát, szexualitását és életszeretetét. A férfi betűről betűre haladva lassan megírja könyvét az érzelmeiről, egy csodás képzeletbeli utazás keretein belül.

Szkafander és pillangó (Le scaphandre et le papillon, 2007)

Tudtad, hogy…?

Egy ponton úgy tűnt, hogy a főszerepet Gary Oldman fogja játszani, de időközben úgy döntöttek, hogy a filmet francia nyelven fogják leforgatni. A stúdiót a rendező, Julian Schnabel győzte meg arról, hogy francia nyelven forgassák le a filmet.

Ashton Kutcher gyerekként öngyilkos akart lenni, hogy a súlyos beteg testvérének adhassák a szívét

Természetesen a lista saját véleményen alapszik, így lehet kimaradt olyan filozofikus film, melynek helye lehetne még a legjobbak között. Ha ismersz ilyen alkotást, kérünk írd meg hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben a poszt alá.

(Történetek forrása ITT és ITT; Érdekességek forrása)

//spencer//

Mentés

Mentés

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·