FILMEZZUNK.HU
A legjobb filozofikus filmek

Minden idők 18 legjobb filozofikus filmje

52859

14. Good Will Hunting (1997)

Will Hunting (Matt Damon) Dél-Boston munkásnegyedében él. Keményen dolgozik, amikor éppen nem valamelyik bárban iszik vagy nem kerül valami bajba. Soha nem tanult egyetemen, de fotografikus memóriájának közsönhetően megoldhatatlannak tűnő matematikai feladatokat old meg. Egy újabb kocsmai verekedés után azonban nem tud kibújni a büntetés alól, az egyetlen ember, aki ebben a nehéz helyzetben segíthet neki, Sean McGuire (Robin Williams) pszichológus.

Good Will Hunting (1997)

Tudtad, hogy…?

Ben Stilleregy 2015-ös interjújában elárulta, hogy eredetileg őt kérték fel a film rendezői pozíciójára, és azért utasította vissza a lehetőséget, mert fogalma sem volt arról, hogy kicsoda Matt Damon és Ben Affleck. Mentségére legyen mondva, hogy ezzel a filmmel robbant be a színészpáros Hollywood élvonalába.

13. Mulholland Dr. (2001)

A lány, aki Ritának (Laura Harring) adja ki magát, sokkos állapotban érkezik egy elegáns lakásba Los Angelesben, a Mulholland Drive közelében. A lakás bérlője, a vidékről felköltözött színésznőjelölt, Betty (Naomi Watts) megpróbál segíteni a balesetet szenvedett lánynak felgönygyölíteni az előző éjszaka történéseit. Ekkor tűnik fel a rendező, Adam (Justin Theroux), akinek a maffia nyomására színésznőt kell találnia legújabb filmjéhez.

A sötétség útja (Mulholland Dr., 2001)

Tudtad, hogy…?

A rendező sohasem adott magyarázatot a művében látható rejtélyekre és szimbolizmusra, így mind a közönség, mind a kritikusok, és a stáb tagjai is a mai napig csak találgathatják, hogy miről is szól a film valójában.

12. Holdfény királyság (Moonrise Kingdom, 2012)

A New England partjainál fekvő szigeten, 1965 nyarán játszódó Holdfény királyság két 12 éves gyerek történetét meséli el, akik szerelmesek lesznek, titkos egyezséget kötnek és együtt a vadonba szöknek. Különböző hatóságok próbálnak a nyomukra bukkanni, vad vihar készül kitörni a partnál – és a sziget nyugodt közösségének élete a feje tetejére áll.

Holdfény királyság (Moonrise Kingdom, 2012)

Tudtad, hogy…?

A forgatókönyv több olyan dolgot is tartalmaz, melyet a film alkotói gyermekként átéltek. Anderson a valóságban is meglátta a szüleinél a „Küzdelem a problémás gyerekkel” című könyvet, a Coppola mama pedig a családi házukban hangosbeszélőn kommunikált a családdal.

11. Napos oldal (The Silver Linings Playbook, 2012)

Pat (Bradley Cooper) 8 hónapot töltött elmegyógyintézetben idegösszeroppanása miatt, ezalatt feleségét, állását és házát is elvesztette, mégis bizakodva áll az újrakezdéshez. Szüleihez költözik, akik nem igazán tudják, hogyan kezeljék a helyzetet, és csak arra vágynak, hogy Pat ismét saját lábára álljon. Azonban feltűnik Tiffany (Jennifer Lawrence), aki üzletet köt Pattel: segít neki visszaszerezni feleségét, ha Pat viszonozza a szívességet. Azonban az idő múlásával egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

Napos oldal /Silver Linings Playbook, 2012/

Tudtad, hogy…?

A 2004-es Millió dolláros bébi óta a Napos oldal volt az első film, ami elérte a “Nagy 5-öst”: azaz jelölést kapott az 5 fő kategóriában az Oscar ceremónián (Legjobb film, férfi és női főszereplő, rendező és forgatókönyv). Továbbá még kiegészítette ezt a legjobb mellékszereplő és vágás jelölésekkel is.

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·