FILMEZZUNK.HU
6) A Casa Hogar megmentése (Blue Miracle, 2021) 

Minden idők 6 legjobb horgászos filmje

12933

A legjobb horgászos filmek

Kedves Olvasóink, ezúttal nem más vizekre, hanem a szó legszorosabb értelmében tényleg a vizekre evezünk. A napokban egy régi nagy horgászos barátom megkért, hogy ajánljak neki egy filmet, amitől újra fellángol benne a halászat utáni szenvedélye. Sajnos ezt a témát még nem sokszor dolgozták fel a filmes történelemben, így egy picit bajba is kerültem, ám egy kis utánajárással eszembe jutott egy-két klasszikus, amitől remélhetően visszatudtam hozni barátom kedvét ahhoz, hogy újra elkössön egy csónakot és kievezzen a hatalmas magyar vizekre. Ha esetleg a kedves Olvasóinknak lenne még témával kapcsolatos filmötletük, várjuk hozzászólásban, vagy Facebook oldalunkon kommentben!

1) Az öreg halász és a tenger (The Old Man and the Sea, 1958)

Santiago Kuba szigetén élő öreg halász, akit már-már a kétségbeesésbe kerget örömtelen élete. Hónapok óta alig fog halat, de azért rendületlenül újra meg újra tengerre száll. Egy nap szerencséje van: elkeseredett küzdelemben óriási kardhalat fog. De hazafelé menet, kénytelen tehetetlenül végignézni, hogyan marcangolják szét fogását a cápák. Az öregember a legszívesebben végképp feladná már, egy fiú barátsága azonban visszatartja.

Az öreg halász és a tenger (The Old Man and the Sea, 1958)

Annak a John Sturges-nek köszönhetjük ezt a kíváló, izgalmas és megindító produkciót, aki többek között már megrendezte a A sas leszállt-ot és az Újra szól a hatlövetű című westernt is. A filmet három Oscarra jelölték, amiből egyet sikerült is megnyerni.

2) Horgász a pácban (Ni vu, ni connu, 1958)

A film története a jóravaló, furfangos orvvadász és a kisvároska helyi hatalmasságai közt dúló harcról szól. A fergeteges események humora hagyományos helyzet- és jellemkomikumra épül, amit elsősorban Louis De Funes alakítása tesz ellenállhatatlanná. Utolérhetetlen, ahogy jellemábrázoló gesztusaival és fintoraival, burleszkbe illő mozgásával, nyűtt gúnyájában és ormótlan bakancsában csetlik-botlik. És természetesen nem ő kerül pácba, hanem a vele szemben álló, lomha észjárású, szépelgő, vidéki kispolgárok.

Horgász a pácban (Ni vu, ni connu, 1958)

Sok Louis De Funés rajongónak tuti, hogy ez a remekmű ott van a TOP3-ban. Ha nem De Funes rajongó vagy, hanem szimplán csak egy horgászos filmre vágynál, akkor ez az a produkció, amit tíz emberből kilenc először fog ajánlani. És nem jogtalanul…

3) Tüskevár (1967)

A film hőse egy kisfiú, a széltől is óvják, még az úttörőtáborba se engedik el. A nyári szünetben azonban elmehet a Kis-Balaton mellé egy rokonhoz, aki megismerteti őt a természet szépségeivel. A nyaralás feltétele, hogy jól kell tanulnia…

Tüskevár 1967

Nem egy tipikus horgászos film, hanem inkább a régi idők fiataljai szabadidejét szemlélteti ez a Fejér Tamás által rendezett, nyolc részből álló klasszikus magyar minisorozat. Azért vettük be listánkba a Bánhidi László, Seregi Zoltán és Barabás Tibor főszereplésével készült.

4) Viharzóna (The Perfect Storm, 2000)

1991 őszén egy iszonyatos erejű, több napon át tartó vihar tombolt végig az Atlanti-óceán északi részén, amit később a halászok az évszázad viharának neveztek. Billy Tyne (George Clooney) kapitány kardhalvadászatra indult sokat próbált legénységével. A vállalkozás veszélyeivel mind tisztában voltak, októberben bármikor rosszra fordulhat az idő. Ötfős csapatával a nagy zsákmány reményében egyre veszélyesebb vizekre kerülnek. A nagy fogás után viszont a hajó meghibásodik. Nehéz döntést kell meghozniuk: vagy hagyják veszni a zsákmányt, vagy megpróbálnak áthajózni a tomboló viharon.

Viharzóna (The Perfect Storm, 2000)

Bár ez sem egy tipikus horgászos film, viszont bátran ajánlanánk minden horgásznak, hiszen nemcsak, hogy kardhalvadászatra indult el a komoly legénység, olyan alakításokat láthatunk benne George Clooney-tól, illetve Mark Wahlberg-től, amiért szintén érdemes megnézni a produkciót.

5) A nagy ho-ho-ho-horgász (1982)

A sorozat hőse a mindenre elszánt horgász és barátja, aki ki más lehetne, mint a csali. Nyáron a hőségben nincs is jobb, mint a hűs víz partján üldögélni. Horgászszenvedélyének hódol főhősünk is, aki folyamatosan sok-sok kalandba csöppen. De a szenvedély azért szenvedély, hogy minden akadályt legyőzzön.

A nagy ho-ho-ho-horgász (1982)

Bár nem egy klasszikus hollywoodi szuperprodukció, ám erre a horgászos mesére minden magyar büszke lehet, hiszen négy kiváló direktor, Dargay Attila, Füzesi Zsuzsa, Sajdik Ferenc és Csukás István rendezte az 1982-es alkotást.

6) A Casa Hogar megmentése (Blue Miracle, 2021) 

Hogy megmentsék szeretett intézményüket, egy tisztviselő és egy hajóskapitány tengerre szállnak, hogy benevezzenek a helyi halászversenyre, és hogy megnyerjék a fődíjat, amely segíthet rajtuk.

6) A Casa Hogar megmentése (Blue Miracle, 2021) 

Emma Watson egyenes adásban szúrt oda J.K. Rowlingnak, aki nekiment az erőszakos LMBTQ-propagandának

(Címlapkép forrása; Történetek forrása itt és itt)

//milos//

Mentés


Article Tags: · · · · · · · · ·