FILMEZZUNK.HU
Jack Nicholson legjobb filmjei

10 legjobb film, amit kötelező látni a legendás Jack Nicholson-tól

47208

7. Ragyogás (1980)

Az egykori tanár Jack Torrance (szülinaposunk) téli gondnoknak áll egy csak nyáron működő Sziklás-hegység-beli szállodába. Felesége és fia is vele tart. A férfi regényt akar írni a téli hónapok magányában. A holte előző gondnoka fejszével kiirtotta a családját, miután megőrjítette a magány. Hamarosan különös események kezdődnek. Az ötéves gyereket látomások gyötrik. A férfi fokozatosan elveszíti realitásérzékét, s a végén ő is fejszével akarja megölni a feleségét és a fiát. Jack egy olyan filmben kapott szerepet, ami megosztotta a közvéleményt, egyesek szerint pocsék film, mások szerint pedig a lírai horror első képviselője lett. Mielőtt véleményt formálsz, mindenképp nézd meg!

Ragyogás (The Shining, 1980)

Tudtad, hogy…?

A főszereplő Jack Nicholson és Shelley Duvall is kifejezte értetlenségét azzal kapcsolatban, hogy a kritikusok és a közönség is a rendezőnek tulajdonítja a film sikerét, és a stáb, a színészek illetve Stephen King alapötletének érdemeit meg sem említik. Mind a ketten életük legnehezebb szerepének tartják a filmben megformált karaktereket.

6. Egy becsületbeli ügy (1992)

A tengeri flotta elitalakulatának két katonáját azzal vádolják, hogy meggyilkolták egyik bajtársukat. Daniel O’Kaffee (Tom Cruise), a fiatal ügyvéd eleinte rutinesetnek véli az ügyet, de kolléganője, Joanne Galloway (Demi Moore) meggyőzi, hogy fel kellene deríteni a dolog hátterét. Elszánt, kemény munka árán együtt leplezik le a katonai vezetés embereit, akik a gyilkosságra megbízást adtak.

Egy becsületbeli ügy (1992)

Tudtad, hogy…?

Jack Nicholson többször egymás után is elmondta híres tárgyalótermi monológját, hogy a különböző színészek reakcióit egyenként felvehessék. A filmben látható monológot utoljára mondta el, de a stáb szerint minden alkalommal beleadott mindent.

5. Lesz ez még így se! (1997)

Jack Nicholson ezúttal egy embergyűlölő, tisztaságmániás és otthon dolgozó regényírót játszik Melvin Udall szeméyében. Minden az ő életritmusában és elképzelései szerint halad egészen addig, amíg meg nem támadják meleg szomszédját úgy, hogy az tolószékbe kényszerül. Melvin elvállalja, hogy gondozza szomszédja kutyáját, melynek köszönhetően kőkemény szíve megnyílik. Jack Nicholson ezért a szerepéért megkapta harmadik Oscar-díját.

Lesz ez még így se! (As Good As It Gets, 1997)

Tudtad, hogy…?

A legjobb férfi (Jack Nicholson) és a legjobb női (Helen Hunt) főszereplőnek járó Oscar-díjat is elnyerte a film. Azt a jelenetet, melyben a kutya utánozni kezdi Melvint, és átlépkedi a járdán a réseket, úgy vették fel, hogy apró akadályokat raktak a résekre, hogy a kutyának át kelljen őket lépdelnie. Ezeket végül digitálisan eltávolították a végleges képkockákról.

Oldalak: 1 2 3 4


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·