FILMEZZUNK.HU
Martin Scorsese legjobb filmjei

A 10 legjobb Martin Scorsese által rendezett film

31111

7. New York bandái (Gangs of New York, 2002)

A produkció két Golden Globe-díjából az egyiket Martin Scorsese húzta be, mint legjobb rendező. A New York bandái című film Scorsese addigi legdrágább filmje volt, 100 millió dollárból készült. A film egy jelenetében Scorsese is feltűnik, amikor Jenny Everdeane (Cameron Diaz) szobalányként egy gazdag házba megy be lopni, Scorsese a családjával étkező gazdag embert játssza. Ebben a filmben működött először együtt Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio. A két alkotó már lassan 15 éve dolgozik együtt nagy sikerrel.

New York bandái (Gangs of New York, 2002)

New York, az 1860-as évek. A város déli részén, az egyik legszegényebb környékén az úgynevezett Öt Pontnál rivális bandák vívják véget nem érő háborúikat a hatalomért. Itt kezdődik a fiatal ír-amerikai, Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) története, aki miután visszatér New Yorkba, beáll az egyik legrettegettebb bandavezér, az írek elleni gyűlöletéről ismert Hentes Bill bandájába. A bűnöző nem sejti, hogy Amsterdam egykori vetélytársának fia, akit tizenöt évvel korábban ölt meg Amsterdam szeme láttára, és akinek halálát azóta is minden évben megünnepli. A fiú csak az alkalmas pillanatra vár, hogy bosszút állhasson.

6. Viharsziget (Shutter Island, 2009)

Ritka filmek egyike, amit Martin Scorsese rendezett, de egy Oscar-, és egy Golden Globe jelölést sem gyűjtött be, ám ez mit sem von le értékéből. A Viharsziget volt Martin Scorsese addigi legmagasabb bevételt hozó filmje. A rendező a Szédülés (1958) és a Kísért a múlt (1996) című filmet vetítette színészeinek, hogy szemléltesse azt az atmoszférát, amit saját filmjében is meg szeretett volna alkotni. A Dachauban található koncentrációs tábor őreinek lemészárlása valódi történelmi esemény, amely 1945. április 29-én történt, amikor az amerikai haderők felszabadították a tábort.

TOP15 - Elgondolkodtató filmek

Chuck Alue (Mark Ruffalo) és Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) rendőrbíró egy sivár és kietlen, önmagában is fenyegető szigetre érkezik. A helyszín egy teljesen elzárt elmegyógyintézet, ahol a legelvetemültebb bűnözőket tartják fogva szigorított intézkedések mellett. Az elővigyázatosság ellenére megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, így a nyomozókra hárul az ügy felderítése. Az intézet pszichiátere nem bizonyul segítőkésznek, Danielsnek pedig saját démonaival is meg kell küzdenie.

5. Taxisofőr (Taxi Driver, 1976)

A forgatókönyv első változatában Travis áldozatai egytől egyig színes bőrűek voltak. Schrader szerint ez tökéletesen illett a figura lelkivilágához, Martin Scorsese és a producerek azonban elutasították ezt az elképzelést, mert szerintük ez nyílt felhívás lett volna a négerek elleni lázadásra. A Taxisofőr volt az utolsó film, melyben a gyártó Columbia Pictures utoljára használta klasszikus logóját, a fáklyát tartó nőalakot.

Taxisofőr (Taxi Driver, 1976)

Travis Bickle (Robert De Niro) vietnámi veterán, aki a háború után taxisofőrként próbál meg beilleszkedni New York-i hétköznapokba. Munkája során rengeteg emberrel találkozik, és a maga módján próbál meg velük kapcsolatot teremteni, de kísérletei rendre kudarca fulladnak, legyen szó politikai aktivistáról, gyermek prostituáltról vagy a polgármesterről. Mivel úgy érzi, senki sem érti, miről beszél, saját kezébe veszi az irányítást, és olyan eszközöket használ fel, amiket mindennél jobban ismer.

4. Dühöngő bika (Raging Bull, 1980)

Robert De Niro zseniális színészi játéka Oscat-, és Golden Globe-díjat ért. Talán kijelenthetjük, hogy Scorsese sokat tett De Niro felemelkedéséhez. A sportfilm a Rotten Tomatoes oldalán 97%-ot kapott 60 kritika alapján. Martin Scorsese filmjét egykori tanárának ajánlotta. A film végén ez olvasható: “Remembering Haig P. Manoogian, teacher. May 23, 1916 – May 26, 1980. With Love and resolution, Marty.”

Dühöngő bika (Raging Bull, 1980)

Jake La Motta (Robert De Niro) egy nagyon nehéz természetű ember, halálosan féltékeny, hirtelen haragú, és a keze is könnyen eljár, ráadásul tudja is, hogy hova üssön, mert profi ökölvívó. A ringben is veszélyes, kegyetlen harcmodorával hamar kivívja magának a “Dühöngő Bika” becenevet. A sikeres küzdelmeket azonban egyre nagyobb kudarcok, vereségek és csalódások követik, amelyek morális és anyagi züllésbe taszítják az egykor híres sportolót.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · ·