FILMEZZUNK.HU
25 alapfilm, amit egyszer az életben mindenképpen látnod kell

25 alapfilm, amit egyszer az életben mindenképpen látnod kell

2480

6. Schindler listája (1993, Schindler’s List)

Hét Oscar-díjat nyert, fekete-fehér alkotás. A második világháborús filmek alap darabja, amelyet élő legenda Steven Spielberg rendezett.

Schindler listája (Schindler's List, 1993)

A második világháború elején kerül a megszállt Lengyelországba Oscar Schindler (Liam Neeson). Kiváló kapcsolatai révén gyárat szerez, és a háborús megrendeléseknek köszönhetően meggazdagszik. Könyvelője, Itzhak Stern (Ben Kingsley) rábeszéli, hogy foglalkoztasson üldözötteket, akiknek így megmentheti az életét. Gyára, az Emalia a zsidók utolsó menedéke lesz. 1944-ben a nácik jóformán mindenkit gázkamrába küldenek. Csak az nem hal meg, akinek a neve szerepel Schindler listáján.

7. Büszkeség és balítélet (1995, Pride and Prejudice)

Ha van nővéred vagy húgod, ha megismerkedtél már életed szerelmével, ha apuka vagy és a lányaid már kezdenek felnőni, vagy szimplán ha csak NŐ vagy, ez a film előbb vagy utóbb terítékre fog kerülni. Nem kerülheted ki, jobb minél előbb túlesni rajta! 🙂

Colin Firth ma ünnepli 56. születésnapját, íme néhány érdekesség róla

Mr. és Mrs. Bennet azon igyekeznek, hogy jómódú, de alacsony származású családjukból származó öt leányukat méltóképp kiházasítsák. Jane (Susannah Harker), a legidősebb szép és kedves, bele is szeret Mr. Bingley (Crispin Bonham-Carter), a szomszéd birtok bérlője. De barátja, Mr. Darcy (Colin Firth), aki kemény vitákba keveredik Elizabeth-tel (Jennifer Ehle), Jane briliáns eszű és éles nyelvű húgával, barátját lebeszéli a hozzá nem illő házasságról. Legalább is ezt gondolja Elizabeth, aki gőgös, kellemetlen alaknak tartja Darcyt, és amikor a férfi váratlanul megkéri a kezét, mindezt a fejére olvassa és kikosarazza. Hosszú idő telik el, mire mindkét főszereplő leküzdi hibáját: egyik a büszkeségét, másik az előítéleteket, s boldogan egymáséi lesznek.

8. Ryan közlegény megmentése (1998, Saving Private Ryan)

Steven Spielberg és Tom Hanks nem egyszer fogtak össze, hogy helyet foglaljanak maguknak az év végi díjátadókon. Mondanunk sem kell, ezzel az alkotásukkal is sikerült öt arany szobrocskát begyűjteni. Férfiaknak kötelező!

Ryan közlegény megmentése (Saving Private Ryan, 1998)

1944 júniusában amerikai csapatok szállnak partra Normandiában. John Miller kapitány és maroknyi csapata azt a feladatot kapják, hogy hatoljanak be az ellenséges vonalak mögé, és szabadítsák ki a csapdába esett James Ryan közlegényt. Miért kockáztassa az életét nyolc fiatal katona egyetlen bajtársáért? Egyáltalán miről is szól ez a háború?

9. Ben Hur (1959, Ben-Hur)

Lassan 50 éve, hogy mozikba került a Ben-Hur, amely a valaha volt legsikeresebb filmjévé vált a maga 11 Oscar-díjával. Bár ketten be tudták állítani a csúcsát, de megdönteni azóta sem sikerült egyik filmnek sem. Ha úgy döntesz, hogy megnézed, nehogy összekeverd a 2016-os változattal.

Ben Hur 2016

A jeruzsálemi Judah Ben Hur (Charlton Heston) herceg anyját és nővérét börtönbe zárják, őt elhurcolják rabszolgának. Később családja keresésére indul. Messalla (Stephen Boyd), aki lecsukatta őket, azt állítja, meghaltak. Egy kocsiversenyben veszít, és haldokolva megvallja, hogy a két nő él.

10. Drágán add az életed! (1988, Die Hard)

Bruce Willis a magányos harcos. Több produkció is készült azóta, amelyben egy személyre bízzák többek megmentését, ám olyan minőségben senki se tudja csinálni, mint Bruce. Ha tetszett az első rész, szerencséd van, hiszen azóta négy folytatása is készült, bár az utolsó felvonás elég gyengécskére sikerült.

Drágán add az életed! (1988, Die Hard)

John (Bruce Willis), az elátkozott New York-i rendőr Los Angelesbe érkezik elfoglalt üzletasszony nejéhez, hogy együtt ünnepeljék a karácsonyt, és segítsenek hűlőfélben lévő kapcsolatukon. A feleség munkahelyét, a japán cég felhőkarcolóját, miközben az egyik felső emeleten zajlik az ünneplés, zsarolóbanda foglalja el. Johnt azonban nem veszik észre.

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·