FILMEZZUNK.HU
25 alapfilm, amit egyszer az életben mindenképpen látnod kell

25 alapfilm, amit egyszer az életben mindenképpen látnod kell

2482

11. Őslénypark (1993, Jurassic Park)

Steven Spielberg dinók terén is nagyot alkotott, sőt mondhatjuk a legnagyobbat. Ha dinós film, nagy valószínűséggel 10-ből 10-en a Jurassic Park-ra asszociálnak. Nem véletlen…

Őslénypark (Jurrasic Park, 1993)

John Hammond (Richard Attenborough), a vállalkozó kedvű milliárdos borostyánba zárt dinoszauruszvérből újraalkotja az őslényeket. Az egyik tudós megjósolja: a folyamatok előbb-utóbb ellenőrizhetetlenné válnak. A park tervezői áttörhetetlennek látszó biztonsági rendszert dolgoztak ki, egy tényezővel azonban nem számoltak: az emberi mohósággal.

12. Csillagok háborúja (1977, Star Wars)

Most komolyan?! Van olyan, aki ne tudná, ki az a Han Solo, vagy Luke Skywalker, esetleg Chewbacca, netalántán See Threepio (C3P0) és Artoo-Detoo (R2D2)? Ha van, akkor rossz helyen jársz. 🙂

Csillagok háborúja (Star Wars, 1977)

Egy sötét és brutális hatalom akarja “halálcsillaga”, egy bevehetetlen űrállomás és katonái segítségével a világegyetemet leigázni. Leia Organa (Carrie Fisher) hercegnő küzd az elnyomók ellen, de fogságukba esik. Robotja segítségével azonban sikerül az utolsó pillanatban az űrbe juttatnia segélykiáltását, amely Luke Skywalker (Mark Hamill) farmerfiúhoz jut el. Luke elindul az utolsó jedi-lovaggal, a bölcs, öreg Ben Kenobival (Alec Guinness), és az űrkalóz Han Solóval (Harrison Ford), hogy kiszabadítsa a hercegnőt.

13. A diktátor (1940, The Great Dictator)

A filmtörténelem egyik legikonikusabb és legszórakoztatóbb alakja Charles Chaplin sem maradhatott ki listánkból, mégpedig egyik legviccesebb darabjával.

Charlie Chaplin 8 legjobb filmje

Tomania fantáziaországban a diktátor, Hynkel (Charles Chaplin) uralkodik, és szövetségesével, Bacteria uralkodójával, Napolonival előkészíti a szomszéd állam Austerlich megszállását. A zsidókat és a másként gondolkodókat Tomaniában kegyetlenül üldözik, ennek áldozata a zsidó fodrász (Charles Chaplin) is, aki szerelmes egy zsidó lányba, Hannah-ba (Paulette Goddard). Mindkettejüket koncentrációs táborba hurcolják. A fodrásznak Hynkelhez való hasonlósága miatt sikerül megmenekülnie. Hynkelként vonul végig Tomanián, melynek csúcspontja egy Hnykel helyett tartott beszéd. A 6 perces szónoklat védőbeszéd a tolerancia, az emberi jogok és a béke mellett.

14. Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981, Raiders of the Lost Ark)

Indiana Jones neve legalább annyira híressé vált az évtizedek során, mint Han Solo-é. Mi a közös bennük? Mind a kettőt Harrison Ford kelti életre, ám előbbi névvel egyedül kell a hátán elcipelni egy egész franchise-t. Sikerült neki!

Indiana Jones: Az elveszett frigyláda fosztogatói (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Indiana Jones, az amerikai régész a titkosszolgálat megbízásából 1936-ban Egyiptomba utazik, hogy még a lázasan kutató nácik előtt megtalálja az ószövetségi frigyládát. Ez sikerül ugyan, de a ládának csakhamar nyoma vész. A németek éppúgy nyomában vannak, mint Indiana vetélytársa, a francia Belloq, akinek nincsenek erkölcsi aggályai. A láda mágikus erejű…

15. Az élet szép (1997, La vita é bella)

A kedves Olvasók biztosan olvastak már sírós filmekről toplistákat. Számomra a sírós filmek csúcsa az olasz Roberto Benigni alkotása, ami külföldi film létére is besöpört három Oscar-díjat.

Az élet szép 1997

A csodabogár Guido (Roberto Benigni) mindig kész mosollyal válaszolni az élet nehézségeire. Évekig udvarol a szépséges Dorának (Nicoletta Braschi), aki sokáig kikosarazza, de végül nem tud neki ellenállni. Gyermekük (Giorgio Cantarini) már a háborús idők szülötte. Az olaszországi zsidókat deportálják. Apát és fiát elviszik, Dora önként utánuk indul. Guido, hogy kisfiát megóvja, kitalálja, hogy az egész csak vetélkedő, amelynek győztese tankot nyer…

Oldalak: 1 2 3 4 5


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·