FILMEZZUNK.HU
12 film meghasadt személyiségű (több személyiségű) emberekről

A 12 legjobb film meghasadt személyiségű (több személyiségű) emberekről

27080

A legjobb filmek meghasadt személyiségű (több személyiségű) emberekről

Tekintsük át röviden, hogy pontosan mit jelent a skizofrénia, a tudathasadás és a disszociatív identitászavar: Az egyik legáltalánosabb társadalmi tévhit az a skizofrénia és a tudathasadás különbözőségéből ered. A legtöbben az egy testben létező több én által generált mentális betegségi diagnózisra használják mindkét szót, pedig ilyen esetben csupán tudathasadásról, disszociatív identitászavarról beszélhetünk.  A skizofréniát úgy értelmezhetjük, mint egy állapotot, amelynek keretei között a szenvedő alany fokozatosan elszakad, részben vagy teljesen a valóságtól, majd az önmaga szabályai szerint megalkotott világban kezd lényegileg létezni. Ez a folyamat leginkább a páciens fejében zajlik, míg a disszociatív identitászavar áldozata különböző személyiségeivel (többszemlyiség) felváltva, vagy adott esetben ugyanabban az időben van jelen a valóság síkján, így különböző énjei nem csak saját belsőjével, hanem a külvilággal is kommunikálnak, önálló, saját életet élnek. Most pedig nézzük a Top 12-es több személyiségű filmeket kronológiai sorrendben:

(1) Káin ébredése – Raising Cain (1992)

Carter Nix neves gyermekpszichológus, akinek rengeteg munkája miatt egyre kevesebb ideje jut a családjára. Amikor a férfi bejelenti, hogy egy időre felhagy a praktizálással, mert szeretne többet foglalkozni kislányával, a felesége támogatja a döntést. Az apa és a gyermek kapcsolata kezdetben felhőtlen, de egy idő után a feleségen úrrá lesz a gyanakvás. Attól tart, hogy férje valamilyen titokzatos kísérletet folytat a kislánnyal.

(2) Az éj színe – Color of Night (1994)

Bill Capa (Bruce Willis), a neves pszichiáter egyik kollégáját megölik, és mert a szálak az áldozat egyik ápoltjához vezetnek, Capa átveszi halott barátja terápiás csoportjának irányítását, hogy kinyomozza, ki a tettest. A foglalkozásokon megismeri a gyönyörű, titokzatos és ellenállhatatlan Rose-t (Jane March), aki megdöbbenésére életre kelti legvadabb erotikus vágyait. Szerelme teljesen elvakítja, s mire rájön, hogy a lány körüli rejtély összefügg a gyilkossággal, ő lesz a következő kiszemelt áldozat.

(3) Legbelső félelem – Primal Fear (1996)

A gyilkosság vádjával bíróság elé állított fiatal fiúnak ügyvédje segítségével bizonyítania kell, hogy tudathasadásban szenved, a bűntettet rosszabbik énje követte el, így, elmebeteg lévén nem büntethető.

(4) Ne szólj száj! – Don’t Say a Word (2001)

Dr. Nathan Conrad (Michael Douglas), a neves gyermekpszichiáter élete tökéletes. Sikeres, gazdag és gyönyörű feleségével (Famke Janssen) neveli egyetlen kislányukat. Amikor egy katatón, önmagába forduló, hirtelen dühkitörései miatt magánzárkába zárt 18 éves lány, Elisabeth (Brittany Murphy) kezelésével bízzák meg, nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az esetnek. Nem sejti, hogy angyali kinézetű, agyongyötört paciense megváltoztatja az életét. Az első kezelés éjszakáján a pszichiáter lányát elrabolják. Az emberrablók, akik rejtélyes módon Conrad minden lépéséről tudnak, 12 óra múlva kivégzik a lányt. Egyetlen feltétellel engedik szabadon, ha a túszuk apja szótlan kezeltjétől, Elisabeth-től megtud egy hatjegyű számot, ami mindennél fontosabb a végsőkig elszánt bűnözőknek.

Oldalak: 1 2 3


Article Tags: · · · · · · · · · · · · · ·